Jesień chyli się ku końcowi, już wkrótce zacznie przeszywać nas coraz silniejszy chłód. Jak w tym okresie rozgrzewać się i dbać o zdrowie?

Przede wszystkim możemy zadziałać naturalnie – dietą. Nie bez powodu lokale oferują nam teraz herbaty sezonowe, obowiązkowo z dodatkiem imbiru, goździków czy cynamonu. Chodzi oczywiście o walory smakowe, ale nie tylko. Przyprawy takie jak imbir czy cynamon mają właściwości przeciwzapalne, dlatego warto – imbir zwłaszcza w postaci korzenia, nie proszku – dodawać je do potraw. Wśród przypraw o takim działaniu króluje kurkuma, nadająca naszym daniom charakterystyczny żółty kolor. Dodana do curry czy do innych potraw nie tylko sprawi, że będą one wyglądać apetyczniej, ale może także wspomóc naszą odporność.

Nie zapominajmy także o dobroczynnym działaniu miodu! Właściwości miodów różnią się w zależności od tego, z jakiej rośliny pszczoły zbierały pyłek, większość jednak ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne, niektóre działają nawet uspokajająco i są polecane w stanach bezsenności. Pamiętajmy jednak, by korzystnych właściwości miodów nie zniweczyć! A zrobić to można łatwo – wystarczy, że za szybko dodamy miód do herbaty. Wysokie temperatury sprawią, że z miodu zostanie sama słodycz, ale „zdrowia” już w nich nie będzie.

Wraz z nastaniem zimy sięgnijmy też po przetwory: dżemy, kompoty, soki owocowe, które możemy rozcieńczyć wodą lub dodać wprost do herbaty (te jak najbardziej naturalne!). Szczególnie dobre dla nas będę przetwory z malin, aronii, porzeczki, soki z czarnego bzu i rokitnika. Warto korzystać także z mrożonych owoców jagodowych.

Kluczowe jest jednak to, byśmy w tym okresie odżywiali się regularnie i różnorodnie. Zimą mamy większą ochotę na mięsa, ale wybierajmy przede wszystkim te chude (a także ryby). Wprowadzajmy do jadłospisu warzywa korzeniowe, a także bogate w witaminę C kiszonki.

Przy okazji następnych zakupów nie zapomnijmy więc o słoiczku miodu, soku z malin, paczce przypraw... i ogórkach kiszonych!  

Copyright 2010 - 2017 by Galeria Fordon. All rights reserved.
Projekt i wykonanie: Strony Internetowe REMEDIA